Anemi
( kansızlık ) bir çok farklı şekilde tanımlanabilen kan rahatsızlığı
olarak bilinmektedir. Bu kan hastalığını kırmızı kan hücrelerinin
fonksiyonlarındaki ve sayısındaki anormallik olarak tanımlanabilir.
Anemi
bulguları; güçsüzlük, aşırı yorgunluk, solgun bir ten, nefes darlığı,
düzensiz kalp atışıdır. Hatta çok şiddetli anemi felç, kalp krizi ve
kalp tıkanıklığına da yol açabilmektedir.
Bazı
anemi hastalıkları kolayca tedavi edilebilir, bazıları ise kronik ve
hayatı tehdit eder. Günümüzde moda olan çay ve fazla içilen sütte
demirin tutulması ve vücuttan atılmasına neden olur.
Bilhassa
günümüzde stres, migren, baş ağrısı ve gerginliklerin nedeni geleneksel
alışkanlığımız olan çok içtiğimiz siyah çaydır. Çayı yemeklerden önce
ya da sonra içine bir kaç damla limon ya da karanfil atarak içmeniz hem
yararını artıracak, hem de demir emilimini önleyerek kansızlığa neden
olmayacaktır.
Ayrıca zihin yorgunluğunun da ilacıdır. Sınava hazırlanan öğrenciler için idealdir.
Pratik bitkisel çözümler * Çilek kökü, oğul otu, atkuyruğu, sinirli yaprak ve keklik çayları tüketilmelidir.
* Havuç ve turp kabukları soyulmadan rendelenir, çiğ olarak biraz da lahana ve ıspanak doğranır. Zeytinyağı ve limon ilave edilerek salata olarak yenir.
* Günde üç çay bardağı pancar suyu içilir. Kırmızı pancar bol bol yenir.
* Yerelması haşlanıp yemelidir.
* Bir bardak kaynar suyun içine 4-10 gram maydanoz tohumu konduktan sonra 10 dakika bekletilir, günde 2-3 bardak tüketilir.
* Bir bardak kaynar suyun içine 6-8 gram ufalanmış ısırgan yaprağı konduktan sonra 10 dakika bekletilir, günde 2-3 bardak tüketilir.
* Bir bardak kaynar suyun içine 2 gram ıhlamur konduktan sonra 10 dakika bekletilir, günde 3-5 bardak tüketilir.
* İki kilo suyun içine 30 gram
enginar yaprağı, 1 su bardağı siyah üzüm, 1 kaşık pelin otu ufalanarak
konur. Orta ateşte bir saat kaynatılır. Soğuyunca süzülüp, balla
tatlandırılır. Günde 3-4 bardak içilir. Bu işleme 10-15 gün devam
edilir.